Szép kertek


A hosszútávon is: Szép kertek 11 aranyszabálya

Kertépítés előtt állsz? Netán már tart a kerted épülése csak szeretnél inspirálódni, ötleteket szerezni? Itt az idő hogy egy picit előre gondolkozzunk. Amennyiben érdekel mitől lesz kerted nem csak szép de tartós is, akkor az elejétől érdemes elolvasnod a cikket, ha viszont csak ötletekre van szükséged képekben akkor tekerj a cikk végére.

Mitől függ a kerted tartóssága?

egy szép kert budapesten

Nagyon egyszerűen megfogalmazva a szakmunka és az anyagok minőségétől. Természetesen nem kell mindenből a legdrágább kivitelt megvásárolni, ez nem ezt jelenti. Egy tapasztalt szakember ismeri a saját területén előforduló anyagokat, azoknak előnyös tulajdonságait és hiányosságait. Bizonyos anyagokat ajánl és egyeseket nem. Sajnos a megfigyelhető az is, hogy sokszor azért ajánlanak nekünk valamit mert az gazdaságilag jobban megéri az ajánlónak és nem a minőség miatt kínálja azt nekünk.

A szakmunka minőségét nem kell magyarázni, hiszen érthető hogy hiába vásárlunk meg egy jó minőségű csempét, ha az felrakás után fél évvel leesik a falról. Tehát mindig kérjünk lehetőség szerint referenciamunkát az illetőtől.

Hogyan tervezzünk okosan?

A házépítés előtt, már gondolhatunk arra, hogy egyszer kertre is szükségünk lesz. Már ebben a szakaszban tehetünk pár lépést, hogy megóvjuk majdani kertünket a későbbi káros hatásoktól. A durva hibákról már írtunk egy cikket, amit megtalálsz a blogunkban.

szép kertek Gödöllőn

Ezt az 5 pontot mindenképpen vedd figyelembe tervezés során

 

  • Fagyzugos területekre nem illik olyan növényeket tervezni, amik erre kicsit is érzékenyek, de a legtutibb, hogyha ezeket a területeket meg tudjuk hagyni gyepes résznek, vagy olyan növényt telepítünk oda ami honos hazánkban, vagy igen ellenálló a fagyoknak.

 

  • A talaj sokkal fontosabb mint azt gondolnánk. Ha valaki nem vizsgálja meg a megépítésre váró kert talaját kellőképpen, akkor ott gondolkodjunk el egy picit, hogy az illető valóban szakember-e. Ugyanis az altalaj és a rajta lévő termőréteg méterenként is változhat, és ez bizony meghatározza a kertbe telepíthető növényfajtákat.

 

  • A ház és a kert fekvése döntő fontosságú. Mindig figyeljünk az árnyékos és napos részekre, ugyanis ennek megfelelően kell kiválasztani a növényeket, elhelyezni a teraszt, a pihenőrészeket. Például egy meleg éghajlatú vidéken a teraszt érdemes árnyékban elhelyezni, de ha ezt a teraszt nyáron használjuk, akkor érdemes a ház árnyékába tenni.

 

  • A növények betervezése előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy hova szeretnénk kerti tárolót, komposztálót, vagy bármit ami befolyásolhatja a kert kényelmes használatát.

 

  • Ha kis kerttel rendelkezel, akkor lehetőség szerint valamilyen formában jelenjen meg a víz a kertben, mert ez nagyon mozgalmassá tudja tenni a kertet. A teret növelheted a kert vége felé elnyújtott formákkal, gyepes résszel, burkolattal. A kert széleire ültess növényeket amik elrejtik a kert széleit, ezzel azt a hatást érheted el, mintha a kertnem nem itt, a kerítésnél volna vége.

Tudatosan ültess, hogy ne bánd meg kertedet

tudatos ültetés a szép kertben

Akár segítségül hívunk tervező szakembert, akár magunknak szépítjük meg kertünket, a hosszútávon is szép kertek egyik titka, hogy tudatosan ültessünk. Gondoljunk arra, hogy a növények egyszer megnőnek és bizony amik még jelenleg cuki kis fenyők, azok jó pár év múlva  át vehetik az irányítást.

Egyik megrendelőm egyszer azt mondta hogy „nem létezik hogy a növények vegyék át az irányítást az ember helyett a kertjében”. Pedig ez esetben pont ez történt. Alig lehetett kordában tartani a kertet a rossz növényválasztás miatt. Nagyon sok bosszúságot és pénzt takaríthatunk meg egy jól átgondolt növénykiültetéssel.

A jó kertész ha becsukja a szemét, akkor képes rá hogy előre lássa a kertet 10-20 évvel. Ehhez nem csak jó kertésznek kell lenni, aki ismeri a növényeket, hanem jó képzelőerővel, és térlátással kell rendelkezni hozzá. A hosszútávon is szép kertek egyik alapja a növényismeret.

A gyepszőnyeg és a talaj között helyezkedik el és sok nyugalmat okoz. Mi az?

Gyep a szép kertben

A szép kertek attól is tartósak, hogy átgondolt kivitelezéssel hozták létre őket. A gyep alatt elhelyezett vakondháló egy ilyen átgondolt lépés eredménye. Kell vagy nem kell? Ezt lehet vitatni, azonban az tény, hogyha évekkel később egy vakondcsalád költözne a kertünkbe, akkor bizony nagyon bosszantó és hosszú harc elébe nézhetnénk.

Bosszantó, mert a sok időt és energiát felemésztő munkánk végeredményét teszik tönkre egyik napról a másikra, más részről nagyon nehéz elzavarni őket ha jól érzik magukat és még ez sem garancia arra hogy nem kelünk egyszer arra hogy újabb vakond család érkezett.

Emiatt én azt mondom, hogy a 100-200 forintos négyzetméterár és többletköltség megéri ezt a dolgot.

Amúgy, ha a kert kezdeti kivitelezésének szakaszában nem helyezünk el vakondhálót a kertben, akkor később ezt csak sokkal magasabb költségekkel tudjuk megtenni, akár a kezdeti összegnél 4-5 x magasabban.

Forrás: google.com

 

Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg!

További cikkeket  ITT OLVASHATSZ!


Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »