Kék rózsa és jelentése

Kék rózsa és jelentése


Mit gondolok a rózsákról?

El kell mondanom, hogy nem igazán szeretem a rózsákat. Ennek ellenére évtizedek óta van a kertemben egy bokor piros futórózsa. Tavasszal amikor virágzik gyönyörű színfoltja a kertemnek.

Azonban vagy egy rózsa, és valami megmagyarázhatatlan okból, de IMÁDOM ! Ez a kék rózsa. Egyszerűen gyönyörű. Csodálatos és szívet melengető.

Mi mindent jelenthet egy szál rózsa?

Színek és üzenetek

 
Mi mindent jelenthet egy szál rózsa? Színek és üzenetek
 
 
A rózsákat évszázadok óta a legmélyebb emberi érzésekkel és érzelmekkel hozzák kapcsolatba. A különböző színekhez különböző jelentés társul...

Mit is jelképez a rózsa?

A rózsák messzemenően a legkedveltebb és leginkább megbecsült virágok. Évszázadok óta a rózsákhoz érzéseket és érzelmeket társítanak. A rózsák színe olyan érzelmeket fejez ki, mint például a szerelem, a barátság, az odaadás és a hűség. A különböző színű rózsák más-más rejtett üzenetet közvetítenek. Különleges szépségének és illatának köszönhetően, a rózsa a szerelem és más mély érzelmek egyik legkifejezőbb jelképe. Minden virágnak saját, mély jelentése van. A következőkben a különböző színek jelentéseit tárgyaljuk.

 

Színek és jelentésük: egy szál virág vagy virágcsokor esetében

Ha mostanáig nem sokat foglalkoztunk azzal, hogy a különböző színű rózsáknak milyen jelképes értelmet tulajdonítanak, akkor épp itt az ideje, hogy erre odafigyeljünk. Egy szál rózsa közelebb hozhat ahhoz, aki után vágyakozunk, elegendő bátorságot ad, hogy kimondjuk azt, amit érzünk. Mindezek mellett fontos tudni a különböző színek jelentéseit, hogy mindig a megfelelő virágot válasszuk. Ajándékként, egy szál rózsa erős kötődést és rajongást fejez ki. Bármilyen színű is legyen, az ajándékba kapott rózsaszál mély szeretetről tanúskodik. Mivel a rózsa ennyire kötődik az érzelmekhez, kezeljük megfelelő komolysággal a virágot akár mi ajándékozzuk, akár minket lepnek meg vele. A színekkel kapcsolatos bizonytalanságot pedig a következőkben szeretnénk eloszlatni.

 

 

rózsa jelentése

 

 

Vörös rózsa jelentése

Egy szál vörös rózsa a mély szerelem és vágyakozás jelképe. A vörös rózsa a szerelem, a kötődés és a vágy kifejezése. Mivel ilyen mély érzelmeket nem mindig könnyű megvallani, a vörös rózsa a bátorság és az őszinteség jelképe is egyben. Mivel a vörös szín az energia, életerő jelképe, az ilyen színű rózsa szenvedélyes, szikrázó szerelmet jelképez. Semmi sincs a világon, ami egy szál vörös rózsánál jobban kifejezné az erős szerelmi kötődést, ezért érdemes ezzel kifejeznünk érzéseinket. A sötét színű vörös rózsa a dicséret és elismerés jele is. Ha valaki sötétvörös rózsát ajándékoz nekünk, akkor az azt jelenti, hogy az ajándékozó csodálja szépségünket.

 

Kék rózsa jelentése

Mit jelenthet a kék rózsa? Nos, a kék színű rózsa a hit és a bizalom jelképe. Ha hiszünk benne, hogy egy személy képes rá, hogy véghezvigyen valami nehéz dolgot, vagy sikeresen eléri az általa kitűzött célt, ajándékozzunk neki kék rózsát.

rose-817429_1920

 

 Sárga rózsa jelentése

A sárga színű rózsa barátságot és féltékenységet jelent. Ha a társunktól sárga rózsát kapunk ajándékba, az azt jelenti, hogy az illető barátként tisztel és csodál. Másrészről, a sárga szín bonyolult jelentése miatt, ha olyan valaki ajándékoz nekünk sárga rózsát, akinek a baráti érzelmei kétségesek, akkor ez a virág akár féltékenységet is jelenthet. Érdemes odafigyelni rá, hogy kitől kapunk sárga rózsát.

 

sárga rózsa

 

 

Fehér rózsa jelentése

A fehér szín a béke és tisztaság jelképe. A fehér rózsa tökéletes ajándék, ha ki szeretnénk békülni valakivel, vagy örömet és békességet szeretnénk sugallni. A fehér rózsa már ránézésre is nyugalmat és derűt sugároz, és lényegében ez a nyugalom és derű a fehér rózsa jelentése.

rose-1033202_1920

 

Levendula vagy bíbor színű rózsa

Mély bíbor színű rózsát akkor ajándékozunk, ha valakibe első látásra beleszeretünk. Úgyhogy, ha valakitől ilyen színű rózsát kapunk, az biztos jele annak, hogy az illető első látásra belénk szeretett. Az ajándékozó számára a jelenlétünk csodálatos, angyali.

rosa-multiflora-1951977_1920

 

 

Fekete rózsa

A fekete rózsa jelentése igen egyszerű. A fekete szín mindig is a lázadás, a forradalmi szellem, a tiltakozás színe volt. Semmiképpen sem a legjobb választás szeretteink számára, mivel tragikus szerelmet, gyászt, halált jelképez.

 

 

Rózsacsokor

 

Szedjük csokorba érzelmeinket!


Mint láthatjuk, mindegyik színnek saját jelentése van. Ha rózsacsokrot ajándékozunk, az érzelmek ereje és mélysége megváltozik. Például egy csokor tövis nélküli vörös rózsa, amibe egy-két sárga, kék és fehér szálat kevertünk szeretetet, törődést, támogatást és gondoskodást jelképez.

Forrás: edenkert.hu és a szerk.


Rózsafesztivál Szeged/Szőreg

Rózsatündérek, rózsahercegnők és rózsahercegek ünnepelték Szőregen a virágok királynőjét

 

Idén huszonegyedik alkalommal ünnepelte Szőreg a másfél évszázados hagyománnyal bíró rózsatermesztést a Szőregi Rózsaünnep rendezvénysorozatával.

Mesevilágot formáznak a virágokból a Szőregi Rózsaünnepen
Június 23-tól a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket.

Az első Szőregi Rózsaünnep óta a rendezvény szerves részévé vált Szeged, és a dél alföldi a régió fesztiváléletének. A kezdetben elsősorban a szőregieket megszólító, helyi falunapból országos ismertségű eseménnyé fejlődött a Szőregi Rózsaünnep. Mára az ország minden tájáról, és a környező országokból is szervezett módon érkeznek látogatók a virágok királynőjének fesztiváljára.

Szőregen 1857 óta foglalkoznak rózsatermesztéssel a helyiek – Fotó: Facebook/Szőregi Rózsaünnep

A szőregi rózsa meseszerű története másfél évszázaddal ezelőtt, a folyók szabályozásával vette kezdetét, ekkor a Maros folyását megváltoztatva, az egykori Tisza-Maros torkolatában tápanyagban gazdag öntéstalaj alakult ki. A helyi kertészek 1894-ben telepítettek először távol keletről beszerzett rózsatöveket, melyek évente többször virágoztak. Ezeket keresztezték itteni rokon rózsákkal, így született meg az Európa szerte híres, szőregi rózsa, mely a helyiek reményei szerint hamarosan hungarikum lehet.

Jelenleg Szőreg mellett Deszk és Újszentiván településeken foglalkoznak családok hagyományosan a szőregi rózsa termesztésével. A közelmúltban Szabó Bálint, szegedi fotós látványos légi felvételeket készített a virágzó rózsaföldekről:

 
Fotó: Szabó Bálint Fotó

Az első Szőregi Rózsaünnep óta a több napos, színpompás rendezvény számos programmal gazdagodott, kiállítások, divatbemutató, rózsakirálynő választás, mellett a látványos rózsás felvonuláson résztvevők száma is gyarapodott.

Rózsák versenyeznek az évről évre megrendezett kiállításon – Fotó: rózsaünnep.hu

Avramov András, szőregi lokálpatrióta főszervezőként 2002 óta minden évben oroszlánrészt vállalt a három napos fesztivál lebonyolításában.

A három napos nyári fesztivál célja páratlan hungaricumunk, a szőregi rózsa hagyományának ápolása, népszerűsítése. Ilyenkor mindent rózsák százezrei borítanak, ez komoly szervezést igényelt idén is, hetek óta a falu apraja-nagyja lelkesen készült az év legfontosabb helyi ünnepére

– mondta Avramov András a Sokszínű Vidéknek.

Illusztráció – Fotó: Tóth A. Péter

Idén több százezer rózsaszállal, és több ezer önkéntes munkaórával készültek a szőregi rózsatermesztők a Magyarországon egyedülálló virágünnepre.

Számos szőregi és Szőreg környéki termesztő felajánlásának köszönhetően a szombati felvonuláson több száz méteres, rózsatengerben fürdőző, ünnepi menetet láthattak vendégeink, előtte pedig Bata András és Szűcs Tamás rózsaföldjét is megtekinthették a falu mellett

– mondta a fesztiváligazgató.

Idén a helyi ovisok rózsatündéreknek, a kis iskolások pedig rózsahercegeknek, hercegnőknek öltöztek, és látványos színpadi produkcióval szórakoztatták a rózsaünnepre érkezett látogatókat.

 
 
 Fotó: Tóth A. Péter

A három napos eseménysorozat fénypontja a szombat esti felvonulás volt, amelyen hatvan jármű, köztük rózsákkal feldíszített lovasfogat, díszes hintó, homokfutó, mezőgazdasági gép, és rózsákkal koszorúzott veterán autók menetében gyönyörködhetett a több ezer érdeklődő.

Forrás: sokszínűvidék.hu

Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg! 
További cikkeket ITT OLVASHATSZ !

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »