Hős állatok, akik vigyáznak az emberre

Hős állatok, akik vigyáznak az emberre


E héten csütörtökön Hálaadás lesz az Egyesült Államokban, ezért a héten a témához kapcsolódó történeteket, írásokat töltök fel. Bár mi magyarok – SAJNOS – nem vettük át ezt a csodás ünnepet Amerikától, mégis én itt a Színes Világa Magazinnál Hálaadó Hetet tartok. Ebben a részben megható állati történeteket hoztam.


Hálaadó hét 02 – 7 szokatlan állati történet, amely megolvasztja a szívedet

Olyan világban élünk, ahol a jó híreket a rosszak gyakran túlszárnyalják. Egy blogger életében az a legjobb, hogy a kedves és hősies tettek nem mindig maradnak észrevétlenek. Hiszen nyitott szemmel kell járnunk a világban, hogy észrevegyük azt, amikor emberek ezrei próbálják meg jobbá tenni világunkat. Vannak viszont olyan nagyszerű tettek, tulajdonságok, mint például a bátorság, vagy az önfeláldozás, ami nemcsak az emberben van meg, hanem kisebb / nagyobb, négylábú, szőrös, vagy akár tollas barátainkban is. Ezért mostani cikkemben tisztelgek néhány állat előtt. Olyan rövid, és hihetetlen történeteket mondok el, amelyekben az állatok szívmelengető tetteket hajtottak végre. Azt gondolom, mindannyian tanulhatunk ezektől a bátor és nemes hősöktől.

 

1. Dasher, egy hű barát és hűséges őr

 

 

Ez a csodálatos német juhász, Dasher AusztráliábanMildurában él. Amikor Dasher hét hónapos kiskutya volt, akkor kapta meg a hős kutya címet.

Egy napon a kétéves Dante Berry kiment a házból, és a családban Dasher volt az egyetlen, aki észrevette. A gyerek elkóborolt, de szerencsére hű barátja szorosan mögötte ment és végig vele maradt. Eltévedtek az erdőben, kb. 3 km-re voltak otthonuktól. Elég sok idő telt el, amíg Dante szülei észrevették, hogy gyermekük eltűnt. Hívták a rendőrséget, és mindenhol keresni kezdték a kisfiút, de nem volt szerencséjük: szörnyű vihar tört ki. Ez megbénította az utakat, és a keresést el kellett halasztani másnapra.

A kutya több mint 14 órát töltött az erdőben vihar idején, védve gazdái gyermekét.

Másnap reggel, 15 órával azután, hogy észrevették, eltűnt a gyermek, Dante-t és Dasher-t megtalálták az erdőben. A kisfiúnak egyetlen karcolása, sérülése sem volt. Dasher segített Dante-nek, hogy átvészelje a vihart, és megvédte őt a ragadozóktól is.

A lenti fotó az anya és gyermeke találkozásának pillanatában készült. Az asszony azt mondta, egyáltalán nem lepődött meg a kutya tettén, mert Dasher mindig is hű védelmezőjük volt.

 

 

 

2. Az életmentő delfinek

 

 

Todd Endris, profi szörfös, de egy napon majdnem tragikusan végződött az élete, ha nem siet a segítségére néhány delfin.

2007 augusztusában, miközben épp szenvedélyének élt, és szörfözött, Toddot megtámadta egy nagy fehér cápa, amely majdnem 5 méter hosszú volt.

Sokáig próbált a ragadozó elől elmenekülni, de egyre inkább úgy tűnt, hogy nem jár sikerrel. Todd majdnem elvesztette erejét a cápával zajló harc folytatásához, amikor hirtelen egy csapat delfin sietett a segítségére. Védőgyűrűt alkottak a sérült szörfös körül, így a cápa nem tudta megközelíteni áldozatát. A csodálatos, váratlanul érkező mentő delfincsapat elkísérte Toddot a partra, ahol szerencsére időben el tudták látni, megkapta az elsősegélyt.

 

3. Cher Ami, a postagalamb

 

 

Ez a történet akkor esett meg, amikor még galambok hozták-vitték a híreket. Cher Ami egyike volt az amerikai hadsereg 600 postagalambjának, akiket a második világháború alatt fontos információk küldésére használtak. Cher Ami mindössze egy év alatt tucatnyi harci repülést hajtott végre, és 12 különösen fontos üzenetet adott át.

A galamb utolsó útjára 1918 októberében, a Meuse-Argonne offenzíva idején került sor. A madár mellkasa megsérült, egyik szemére megvakult, és elveszítette az egyik lábát is, de mégis a nehézségek ellenére is továbbította az üzenetet. Ezzel pedig nem kisebb tettet hajtott végre, mint megmentette a szövetségeseitől elzárt zászlóalj majdnem kétszáz katonáját.

2011-ben a TIME magazin felvette Cher Ami-t a világ tíz leghősiesebb állata közé.

 

4. Az igazságos oroszlánok

 

 

Bár az oroszlánokat nem szokás hősként és életmentő állatként feltüntetni, ebből a történetből kiderül, hogy még egy olyan könyörtelen ragadozó is, mint történetünk hősei empátiát mutat más állatokkal, vagy akár az emberrel szemben is.

2005-ben Etiópiában egy férficsoport elrabolt egy 12 éves lányt azzal a céllal, hogy akarata ellenére, erőszakkal feleségül vegye közösségük egyik tagja. Egy héttel később a lányt a dzsungelben találták meg három oroszlán társaságában. Kiderült, hogy amikor az oroszlánok látták, amint a férfiak bántalmazzák a lányt, elkergették a támadókat, a lányt pedig a védelmükbe vették. Amikor a rendőrség megtalálta a kislányt, az oroszlánok magára hagyták. A dzsungelbe azonban csak akkor mentek vissza, amikor a lány biztonságban hazatért.

 

5. Geo, egy igazán hős kutya

 

 

Geo egy német juhászkutya és egy collie-fajtájú kutya bájos keveréke megmentette tízéves gazdája, Charlie Riley életét.

Charlie éppen az utcán játszott kedvencével, amikor hirtelen egy teherautó száguldott a járdára nagy sebességgel, egyenesen a fiú felé haladva. A kutya azonnal félrelökte Charlie-t, így ő csapódott az autónak a kisfiú helyett. A teherautó sofőrje el akart menekülni a helyszínről, így a nagy sietségben újra eltalálta Geo-t, aki súlyosan megsérült.

A bátor kutya csodával határos módon életben maradt, de több belső sérülést is szenvedett, a lábai és a gerince pedig eltört. Szerencsére a gyors állatorvosi segítségnek köszönhetően Geo életben maradt, de hosszú kezelés és rehabilitáció várt rá. Mostanra a kutya már teljesen egészséges. A családja körében él boldogan, és mindenki végtelenül hálás neki, hogy megmentette Charlie életét.

                      

6. A macska-ápoló

 

 

A képen látható fekete macska neve Rademenes. 2014-ben súlyos felső légúti betegséggel érkezett Lengyelországba az állatmenhelyre, ami gyötrő fájdalmat okozott neki. Gazdái bevitték őt, hogy elaltassa az orvos azért, hogy ne szenvedjen tovább. Az orvos azonban úgy döntött, hogy ad neki egy második esélyt. Mindenki meglepetésére a vidám macska gyorsan felépült. Sőt, miután legyőzte a betegséget, a macska elkezdett gondoskodni más állatokról a rehabilitációs központban, és kiérdemelte az „ápoló” becenevet. Rademenes ölelést ad a többi szőrös kis betegnek, melegíti őket pihenés és gyógyulás közben, és néha még a fülüket is megnyalja. Ma a macskaápoló szinte teljes munkaidőben dolgozik a menhelyen. Azt mondják, hogy azok az állatok, amelyekre Rademenes vigyáz, sokkal gyorsabban gyógyulnak. Azt hiszem, egy kis kedvességgel és szeretettel valódi csodák történhetnek.

                                                                                                                                    

7. Rómeó, a barátságos farkas

 

Nick Jans fotós és író sok évet töltött azzal, hogy megfigyelje a vadon élő állatokat, ennek köszönhetően pedig nagyon jól ismeri a természetet. Egyszer egy téli estén Nick és Sherrie Jans együtt sétáltatták Dakotah nevű kutyájukat egy befagyott tó partján, és már majdnem hazaértek, amikor egy magányos farkas jelent meg a verandájuk közelében, Juneau-ban, Alaszkában. Dakotah odaszaladt a farkashoz, amitől gazdái megijedtek egy pillanatra, hiszen el sem tudták képzelni, mi fog történni ezután. A két állat azonban nem támadta meg egymást, hanem játszani kezdtek. Hamarosan a farkas törzsvendég lett náluk. Természetesen híre ment a barátságos farkasnak, így más helyiek is elkezdték hordani a kutyájukat hozzá, hogy játszhassanak egymással. Elnevezték Rómeónak, és állítólag a nevét onnan kapta, hogy Dakotah számára kitüntetett figyelmet szentelt, udvarolt neki, úgy viselkedett vele, mint egy romantikus hős. De a kis nőstény kutya is rajongott a farkasért, állítólag viselkedése megváltozott, és mindent megtett, hogy felhívja magára Rómeó figyelmét.

Egy idő után Rómeó még az emberekkel is interakcióba lépett: játszott, kísérte a síelőket, vagy egyszerűen csak lefeküdt velük a napra. Ez a csodálatos és elképesztő kapcsolat 6 évig tartott, és ebből az igaz történetből készített filmet Nick Jans A wolf called Romeo címmel.

Rómeót 2009 szeptemberében látták utoljára, amint várta Dakotah-t, aztán végleg eltűnt. Később kiderült, hogy egy másik állam orvvadászai lelőtték. A férfiakat letartóztatták, és megbüntették.

Rómeó emléke tovább él a városban. 2010 novemberében gyászszertartást tartottak az emlékére és egy emléktáblát is elhelyeztek a tiszteletére.

Forrás:

brightside.me

Fotók: Nick Jans, brightside, pinterest


Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg! 

További cikkeket ITT OLVASHATSZ !


Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »