Barátság a hullámok között

Barátság a hullámok között


Létezhet-e barátság ember és hal között? A történetből kiderül, hogy igen, a búvár és a hal több mint 25 éve barátok.

Nincs abban semmi meglepő, hogy emberek millióinak a legjobb barátja egy kutya. Viszont nemrégiben egy japán búvár különleges sztorival került az újságokba: egy szokatlan és különleges barátságról számolt be, ami közte és egy hal között jött létre. Igen, jól olvastad. A búvár barátja egy HAL, ami a víz alatti csodálatos világban kezdődött, a hullámok között…

 

Egy valódi barátság

A fotó forrása: Great Big Story / YouTube

 

Több mint 25 évvel ezelőtt a japán búvár, Hiroyuki Arakawa egy merülése során találkozott az ázsiai birkafejű ajakoshallal, Yoriko-val. A különleges, de barátságos tengeri lény és a búvár között különleges kapcsolat alakult ki, ami még ma is tart, mit sem törődve az emberek és a vízi birodalom közötti határokkal. Amikor a férfi lemerül, akkor egy fémdarabot ütöget meg, ezzel jelzi a halnak, hogy megérkezett, mire Yoriko azonnal megjelenik, és el sem mozdul mellőle, amíg lent van. Az ajakoshal mindenhova követi a búvárt, egy róluk készült videóban pedig puszival üdvözlik egymást.

 


 

A fotó forrása: 波左間海中公園 / YouTube

 

A búvár rákkal etette a halat

Barátságukat Hiroyuki Arakawa azzal magyarázza, hogy amikor egyszer Yoriko megsérült, akkor ő etette a halat rákkal, és bizonyára tudja, hogy ezzel megmentette az életét. Valószínűleg akkor „megjegyezte” megmentője arcát, így emlékszik rá. Azóta már évtizedek teltek el, de a barátság megmaradt.

 

Egy tanulmányból kiderült, hogy a halak felismerik az arcokat

A fotó forrása: 波左間海中公園 / YouTube

 

Egy vizsgálat során a trópusi íjhalfélék beazonosították az emberi arcokat. Megtanították őket arra, hogy mutassák meg, mely arc, melyik emberé. A halak vizet köptek arra az emberi arcra, amit kiválasztottak. Amikor új arcokat is mutattak nekik, akkor is a már ismerős arcot választották, így a feladatot kiválóan végezték el. Ez azért érdekes, mert a halaknak sokkal egyszerűbb agyuk van, mint az embereknek, és elvileg nem is lehetnének képesek arra, hogy az arcokat felismerjék. Azt viszont, hogy mégis sikeresen teljesítették ezt a feladatot, azzal magyarázzák a tudósok, hogy a halak rendkívül jók vizuálisan, s a legjobb tesztalanyok arra, hogy bebizonyítsák, hogy egy egyszerű agy is képes elvégezni összetett feladatokat.

 

 

Forrás:

brightside.me

Great Big Story / YouTube

Képek: Great Big Story / YouTube; 波左間海中公園 / YouTube

Felső kép: pixabay

Ez az írás eredetileg a Kisállat Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva még több kisállatról szóló cikket olvashatsz.

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »