Angyalföld


Angyalföld nevének eredete máig bizonytalan, több feltételezés is napvilágot látott. Az egyik például az, hogy a Rákos-patak mellett található Ördögmalomról kapta a nevét, így először Ördögföld volt, majd később a pesti népnyelvnek köszönhetően Engelsfeld lett, ami egy német szó és ennek tükörfordítása az Angyalföld. De nevének alakulásáról keringett egy másik változat is. A tizenkilencedik század első felében a pesti kéjhölgyek ezen a helyen vetették el gyermeküket, tehát ahogy mondták, angyalcsinálásra jártak ki ide. Ezekről az illegális abortuszokról nevezték el Angyalföldnek.

Angyalföld, a kép forrása: portfolio.hu

Kassák Lajos Egyedül az éjszakában című versében is emlékeztet a név eredetére:

“Angyalföld, ki onnan kaptad a neved, hogy a bábák is boszorkányok asszonyaid öléből halva hozták világra a csecsemőket, sok ezer mécsest kioltottak, mielőtt fellobogott a lángjuk és így neveztek el téged az angyalok földjének, ahelyett, hogy a sátán véres áldozatának neveztek volna.”

Ma Angyalföld a tizenharmadik kerület legnagyobb része, pedig jelentőssé csak az iparosodás során, a tizenkilencedik század végén, huszadik század elején vált. Eleinte galambosok lakták, s kezdetben Budapest hatodik kerületéhez tartozott, csak 1950-ben került a tizenharmadik kerülethez.

A József Attila Művelődési Központ bejárata 1999-ben,

az épület átadásának 50 éves évfordulója alkalmából; fotós: Ismeretlen

A lakáskörülmények a fővárosban is nyomorúságosak voltak, de aztán a második világháború után több nyomortelepet is felszámoltak, és lakótelepek épültek a helyükön. Mostanra Angyalföldön vannak tíz- és négyemeletes panelházak is, de jellemzők a családi házas övezetek, illetve az új építésű lakóparkok. Az ipari zónák irodaházakká, lakóparkokká és kereskedelmi egységekké alakultak át.

 Hírességek Angyalföldön

  • Kassák Lajos (író, költő)
  • Angyal Éva (válogatott kézilabdázó)
  • Vámosi János (énekes)
  • Fenyő Miklós (énekes)
  • Ganxsta Zole (zenész)
  • Klampár Tibor (többszörös világbajnok, Európa-bajnok asztaliteniszező)
  • Cziffra György (zongoraművész)
  • Radics Béla (zenész)
  • Papp László (ökölvívó)
 
Forrás:
szöveg: wikipedia

Felső kép: ingatlanhirek.hu


 

Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg! 

További cikkeket ITT OLVASHATSZ !


Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »