A tökéletes rántotthús titkai

A tökéletes rántotthús titkai


A tökéletes rántotthús titkai

Egy rántott húst elkészíteni nem nehéz vagy bonyolult feladat, legalábbis semmilyen dolog nem tűnik nehéznek benne. Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái a legfinomabb rántott hús elkészítéséhez, ami kétségkívül a magyar konyha egyik ikonikus fogása, elengedhetetlen kelléke egy tökéletes vasárnapi ebédnek. Néhány dolgot leírok az elkészítéséről. Természetesen Te döntöd el melyek azok, amiket használsz és alkalmazod őket a rántott hús készítésénél, Idővel mindenkinél kialakul a számára tökéletes recept amit szívesen alkalmaz a későbbiekben.!

1. Vastagság

Nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a hús vastagságára, bármilyen hús kirántásánál. A megfelelő vastagság 2-4 milliméter között van, az ennél vastagabb szeleteket klopfoljuk ki, ezáltal a rostok is felpuhulnak. 

2. Fűszerezés

Panírozás előtt sót és fekete borsot használjunk! Nem szükséges más fűszereket is alkalmazni!

 3. Liszt

Panírozás előtt a lisztet szitáljuk át, és csak a finomlisztet használjuk a húsokhoz! Szórjunk a lisztbe őrölt borsot vagy fűszerpaprikát és jól keverjük át a liszttel együtt!


4. Tojás

Nagyon fontos, hogy minden esetben verjük fel a tojásokat kellőképpen, máskülönben nyúlós és ragacsos marad. Tojásba sót nem kell tenni. Felverés előtt érdemes egy kis ásványvizet vagy tejet hozzáadni, sokkal jobb, finomabb így a rántott szelet.

 

5. Panírmorzsa

Az igazi rántott húshoz ha módunkban áll házi készítésű zsemlemorzsát használjunk! Esetleg pékségből vásároljuk. Ez annyit jelent, hogy kenyér-, illetve zsömlemaradékot sütőben kiszárítunk teljesen, majd ledaráljuk, végül pedig átszitáljuk. A panírt is lehet fűszerezni, reszelt citromhéjjal, parmezán sajttal, rozmaringgal, kakukkfűvel, amivel szeretnétek! 

6. Sütés

Figyeljünk oda a megfelelő minőségű olajra is, a legjobb a sütőolaj, mely Omega-9-ben gazdag, ennek köszönhetően az olaj jobban fogja bírni a hőt sütés közben! A sütéshez használhatunk még forró disznózsírt is, vajat viszont semmiképpen nem! Sütéshez bő olajat használjunk minden esetben. Fontos továbbá sütés közben az olaj hőmérséklete, mindenütt egyformán sercegjen, de ne bugyborékoljon! A túl forró olaj ugyanis könnyedén megégetheti a panírt, ha viszont nem elég meleg, akkor csak főni fog benne a hús!

7. Olaj

A felmelegített olajhoz viszont adhatunk egy kevés vajat, ami egy különleges, nagyon finom ízt ad neki.

8. Sütés

Gyakran forgassuk a hús szeleteket és a zsiradék csak éppen lepje el a hús szeletet! A vastagabb húsokat fedő alatt nagyjából 10 percig süssük, közben fordítsuk meg legalább egyszer.

9. Sütés után

Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a húst a felesleges zsiradéktól!


10. Trükk

A panírozás során mindig figyeljünk arra, hogy ne maradjon felesleges liszt, tojás vagy morzsa a húson!

Jó étvágyat hozzá!


Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »