A szerelem fővárosa: BUDAPEST

A szerelem fővárosa: BUDAPEST


BUDAPEST a szerelem fővárosa. 

A lengyel Wroclawi Egyetem tudósai különös vállalkozásba fogtak. Elhatározták, hogy kiderítik, mely országok lakosai a legszerelmesebbek a világon. Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e hatása a modernizációnak arra, ahogyan megéljük a szerelmet a mindennapokban. A felmérés eredményéből kiderült, bizony a magyar emberek szeretik társukat a legjobban. Magyarország lett tehát a világ legszerelmesebb országa, Budapest pedig a szerelem fővárosa.A modernizáció és a szerelem élményének összefüggéseit vizsgáló kutatásban hat kontinens 45 országából összesen 9474 embert kérdeztek meg a kapcsolatukról, a partnerük iránti érzelmeikről, hogy kiderüljön, mely ország ad otthont a legboldogabb pároknak. A kutatásban résztvevők az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés összetevőit vizsgáló Sternberg-féle szerelemkérdőív segítségével vallottak kapcsolatukról. (A szerelem háromszögelmélete Robert J. Sternberg (1998) interakciós modellje szerint értelmezve: a szerelem érzése három összetevőből, az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés komponenséből áll. Az intimitás az érzelmi összetevő, a szenvedély a motivációs, az elköteleződés pedig a kognitív elem.)

A maximum adható pontszám 9 volt, az eredmény pedig az alábbiak szerint alakult. Magyarország áll a lista élén 7,94-es pontszámmal, őt követi Malajzia, Portugália és az Egyesült Államok 7,88-al. A legboldogtalanabb párok Pakisztánban élnek, ők 6,49-es pontszámot értek el. Érdekes módon az Egyesült Királyság nem került a vizsgált országok közé.

 

Ilyen eredmény született, a képen látható, mely országok kerültek fel a legjobbak közé. A fotó forrása: dailymail.co.uk

 

A vizsgálatok kimutatták, hogy a szerelem eredendően biológiai, amikor úgy érezzük, pillangók repkednek a gyomrunkban, az a szeretethormonnak köszönhető. Egyrészt, amikor a szerelmünkkel vagyunk, felszabadul az oxitocin nevű hormon a szervezetünkben, ami az érzelmi kötődésért felel. Másrészt, a szerotonin és dopamin hormonok szintje is megemelkedik, amiktől jobban érezzük magunkat. A tökéletesen illeszkedő párok biológiailag „szinkronba” kerülnek egymással már a randevúzást követő két percen belül, és ez leggyakrabban bőrizzadás formájában mutatkozik meg.

 

A kutatók megvizsgálták a területek fejlettségét a WMI szempontjából, tehát az egészségügy, az infrastruktúra és a gazdaság terén, illetve a HDI szempontjából, amely a várható élettartam, az oktatás állapota és a személyes egészség kérdéseire, témakörére vonatkozott. Érdeklődve figyelték, hogy vannak-e kulturális vagy környezeti tényezők, amelyek befolyásolják a párkapcsolati elégedettséget. Azt is vizsgálták, hogy a szerelemfaktor hogyan alakul az egyes országok fejlettségéhez viszonyítva. 45 állítást kellett rangsorolni a vizsgálatban részt vevő személyeknek az egytől kilencig terjedő skálán. Az állítások a szerelmi kapcsolatok több területére is kitértek, így többek között kérdeztek az intimitásról, a szenvedélyről és az elköteleződésről is. Ide tartoztak például olyan állítások, hogy „Már csak azzal izgatottá válok, ha meglátom a partneremet.” Vagy: „Jelentős érzelmi támogatást kapok a páromtól.” Vagy: „Nincs fontosabb számomra a társammal való kapcsolatomnál.”

Az ország éves átlaghőmérséklete, a nemek közötti egyenlőség és a közösség szerepe is fontos tényezői voltak a kutatásnak.

A kutatók végül pozitív összefüggést állapítottak meg egy pár boldogsága és országuk fejlettsége között. Így tehát nyilvánvaló az is, hogy az ország fejlettségének is szerepe van a párkapcsolatokban, kiderült, hogy a fejlettebb országokban élő párok sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak.

 

 

A tanulmányból azt is megtudhattuk, hogy a fejlettebb országokban az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek az érzelmi kötődésre és a kölcsönös vonzalomra. Ennek oka lehet, hogy a magasabb életszínvonalú országokban lehetőség van a párkapcsolatot prioritásként kezelni, és mindenek elé állítani, ezáltal pedig közelebb kerülhetnek a párok egymáshoz. Az eredményt egyébként az is befolyásolhatta, hogy a fejlettebb országokban általában későbbre hagyják a gyermekvállalást is. A kutatás szerint a közösségi értékeket előtérbe helyező, melegebb éghajlatú országokban boldogabbak a párok.

Tehát kijelenthető: a modernizációs folyamatok befolyásolják, hogyan éljük meg a szerelmet.

 

 

Forrás:

dailymail.co.uk

nature.com

wikipedia

Képek: pixabay

Ez az írás eredetileg az Érdekességek Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi érdekességet is elolvashatod.

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »