A csodafa!


Negyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán

Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán: az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy fát, amelyen negyven különböző gyümölcs, köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula is terem.

Forrás: Sam Van Aken

A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme, aki egy évtizeddel ezelőtt fogott bele a 40 gyümölcs fájának megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy, a New York-i Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás által működtetett gyümölcsöskertet. Az egyetemi tanár, aki egy Pennsylvani gazdaságban nőtt fel, nem akarta, hogy a kertben lévő növények, köztük 150-200 éves őshonos, ritkaságnak számító csonthéjasokat termő fák odavesszenek, ezért úgy döntött, hogy egy hibrid megalkotásával megmenti őket. A férfi a „chip-szemzésnek” nevezett eljárással az évek során 16 darab különleges fát hozott létre, melyeket később múzeumoknak és alapítványoknak ajándékozott, az elsőt pedig ő maga ültetett el az egyetem udvarán.

Forrás: Sam Van Aken 
 
 
 
Forrás: Sam Van Aken
 
 
 
Forrás: Sam Van Aken
 
10 éves korában így fog kinézni a 40 gyümölcsöt termő fa.
 

A fa télen úgy néz ki úgy, mint bármely másik, tavasszal azonban rózsaszín, lila és fehér virágok pompája borítja, hogy aztán nyáron negyvenféle gyümölcs teremjen rajta. Beletelt néhány évbe, mire látványos eredményt tudott felmutatni, ma azonban már egyre bőségesebb termést hoz. Van Aken, aki művészeti és értékmegőrzési projektként tekint a 40 gyümölcsöt termő fára, aki azt tervezi, hogy hamarosan létrehoz egy gyümölcsöskertet is, melyben csak ilyen csodafák lesznek.

Forrás: erdekesvilag.hu

 

Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg! 
További cikkeket  ITT OLVASHATSZ !


Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »